Hvis vi ikke spiser alle brødene vi baker så pakker jeg dem i plastfilm og fryser dem.
Når vi vil spise dem tar jeg dem opp av frysen og lar dem tine i plastfilmen. Så fjerner jeg plastfilmen og legger dem i ovnen mens den varmes opp. Jeg “steker” dem på ca 130 grader i 20 minutter. Det er viktig at du ikke steker brødene for mye hvis du skal fryse dem og så varme dem opp igjen. Grunnen til dette er at skorpen vil løsne fra selve brødet.
Da er skorpen blitt sprø igjen og brødet er så godt som ferskt. Grunnen til at dette virker er det er en rekke viktige prosesser som skjer når brødet avkjøles. Om man skjærer i brødet for tidlig vil mye vanndamp gå tapt, dette gir et tørrere brød da mye av denne vanndampen ellers ville ha satt seg i brødet. Ved temperaturer under 65℃ vil stivelsen begynne å retrogradere. Retrogradering er en prosess som sørger for at brødet får ønskelig tekstur, og forhindrer at man får gummiaktig tekstur i brødet.
Dessverre vil også retrogradering også gjøre at brødet oppleves tørt kun få dager etter bakingen. Men brødet er faktisk ikke tørt da, vannet er bare ikke like tilgjengelig som tidligere. For å få brødet tilbake i live igjen kan det derfor stekes lett for å få fuktigheten tilbake. Så la det hvile noen minutter før du skjærer i det.
Dekk til den skjærte flaten så holder brødet seg godt til neste måltid til og med til neste dag. Jeg setter på skjærefjøla på høykant:-)