Jeg bruker MYE bakepapir når jeg baker. Da slipper jeg å smøre platene og vaske dem etter jeg er ferdig med å bake. Men jeg har lært at vanlig bakepapir inneholder flour-stoffer på overflaten som ikke er bra for oss. Men heldig vis har noen tenkt på dette nå og selger bakepapir uten.

Hva er flour?

PFAS og andre fluorstoffer

Svanemerket stiller strenge krav til bruk av fluor. Det gjør det enklere for deg å unngå de skadelige fluorstoffene i klær, matemballasje, bakepapir, møbler og skismøring.

Hva er fluor?

Fluor er en svært bred betegnelse for alle kjemikalier som inneholder grunnstoffet fluor. Vi finner ulike fluorforbindelser overalt i naturen. For eksempel får vi i oss små mengder av såkalt uorganisk fluor fra drikkevann og mat.

Hva er PFAS?

Det finnes veldig mange fluorstoffer. En gruppe fluorstoffer vi er særlig bekymret for, kalles ofte PFAS: perfluorerte alkyl-stoffer. Kanskje har du sett forkortelsene PFAS, PFOA eller PFOS? De er del av den samme, store gruppa fluorstoffer. Det finnes i alt 7000 PFAS-stoffer i omløp .

De har til felles at de brytes svært sakte ned, de hoper seg opp i kroppen, og kan forstyrre immunforsvaret og dempe virkningen av vaksiner. PFASer kan også skade fosterutviklingen, gir økt risiko for kreft, nedsatt sædkvalitet, hormonforstyrrelser og fedme.

Hvorfor er det fluor i ting?

De organiske, fluorerte stoffene (PFASene) avviser vann og fett. Derfor brukes de i mange produkter vi gjerne vil at skal tåle vann og annen fuktighet godt. Dette gjelder for eksempel møbler, allværsjakker og andre klær, interiørtekstiler, matpapir, bakepapir, maling, stekepanner og andre kokekar, og i impregneringsmidler til klær og sko. Fluor blir også ofte brukt i skismøring som skal gi god glid.

Det produseres ikke PFAS i Norge. Alt som omsettes er importert, enten i form av kjemisk-tekniske produkter eller som ingrediens i faste bearbeidede produkter, som for eksempel allværsjakker.

Miljømerking og fluorstoffer

Svanemerket og EU Ecolabel stiller strenge krav til bruken av fluor i de relevante produkttypene. Når du velger et miljømerket produkt, er du derfor sikker på å unngå fluorstoffene. Det gjelder for eksempel:

  • Matpapir og bakepapir
  • Engangsemballasje som engangsbestikk, plastfolie, papptallerkner og pappemballasje
  • Møbler
  • Klær og andre tekstiler
  • Maling

Fluor i tannkrem

Fluor i tannkrem er ikke skadelig ved vanlig bruk. Tannkrem inneholder uorganiske fluorforbindelser – natriumfluorid – som har positiv effekt på tennene og knoklene våre fordi de gjør tennene motstandsdyktige for karies. Selv om uorganiske fluorforbindelser er skadelige i store mengder, er den mengden som brukes i tannkrem ikke et problem.

svanemerket.no

Bakeark zero

Egenskaper

Concept Zero bakeark erstatter engangs-bakepapir og utgjør et miljøvennlig alternativ til vanlig bakepapir. Bakearkene kan brukes om og om igjen, og er svært enkle å bruke og vaske.

Bakearkene er laget av resirkulert papir med en vanntett, non-stick coating som gjør at maten ikke setter seg fast, og er egnet for alle typer mat. Bakearket kan brukes i temperaturer på opp til 260 °C. Produktet måler 35 x 45CM (standard mål på bakeplater), og kan klippes til dersom en ønsker å tilpasse størrelsen. Produktet har en tykkelse på 0,11 mm (litt tykkere enn vanlig bakepapir, men har en relativt lik tekstur som vanlig bakepapir).

Bakearkene rengjøres enkelt for hånd med varmt vann og såpe. Etter bruk rulles bakearket sammen slik at det tar opp miminalt med plass. Dette gjør bakearkene til et meget brukervennlig og miljøvennlig alternativ til engangs-bakepapiret, som enkelt kan brukes igjen gang etter gang!

Hva er det laget av

Concept Zero bakeark er laget av et tykkere ark av FSC sertifisert papir med en PFOA-fri Teflon coating, som gjør at produktet tåler mye slitasje og høye temperaturer. I motsetning til vanlig bakepapir og liknende produkter er våre bakeark frie for miljø- og helsefarlige kjemikalier og tilsetningsstoffer:

Fri for blekemiddel / klorin Fri for PFOA Fri for Dioksiner Fri for Furaner Fri for PCB

Bakearkene er i tillegg BPA/BPS frie og er produsert CO2 nøytralt, med FSC sertifisert papir. Bakearkene er sertifiserte for matsikkerhet (food grade) og produksjonssikkerhet (Good Manufacturing Practices) etter EU / LFGB / Nordisk Matvarekontakt standard.

levlogisk.no

Svanemerket bakepapir

Svanemerket mat- og bakepapir er blant de minst miljøbelastende på markedet. De produseres energieffektivt, tilfredsstiller strenge krav til kjemikaliene som inngår, inneholder ikke organiske fluorstoffer (PFAS), og har råvarer fra sertifisert skogbruk.

Produktgruppen omfatter matpapir, mellomleggspapir, bakepapir, kakeformer og lignende.

Kravene til mat- og bakepapir består av tre deler:

Svanemerket.no