14. desember, 2022. Hentet fra Forbrukerrådet.no
Forbrukerrådet har testet bakeformer i silikon for å undersøke om de lekker kjemikalier til maten. 8 av 18 bakeformer får rødt lys og bunnotering i testen. To bakeformer lekker så mye kjemikalier at de er ulovlige å selge til bruk i matlaging. Nå advarer Forbrukerrådet mot å handle i nettbutikker utenfor EU.
Silikonformer er et populært og praktisk bakeredskap når muffinsene og kakene skal formes og bakes i ovnen.
Forbrukerrådet har derfor testet 18 forskjellige bakeformer i silikon – både fra internett og i norske butikker, for å undersøke om de lekker kjemikalier til maten. Hele 8 bakeformer får strykkarakter.
Fulle av kjemikalier – ulovlig å selge til matlaging
To av produktene fra Amazon, Ionegg og Amazon Basics, avgir så mye kjemikalier til bakverket ditt at de rett og slett er ulovlig å selge til matlaging. Sistnevnte bakeform, sammen med 6 round molds fra Wish og Silikon Cuocakeform fra populære Tupperware, avgir mer kjemikalier til baksten jo mer de brukes. Det er totalt åtte av de testede silikonformene som inneholder problematiske og miljøskadelige siloksaner. Tre former, én fra IKEA og to fra Silikomart får grønt lys og ingen anmerkninger i kjemikalietesten.
— Styr unna nettbutikker utenfor EU
Europa har et strengere regelverk for kjemikalier i produkter enn mange andre land. Det betyr at du risikerer å få med mer skadelige stoffer på kjøpet når du handler varer fra nettbutikker utenfor EU.
Forbrukerrådet anbefaler at man særlig bør unngå å handle klær, kosmetikk, smykker og matlagingsprodukter fra nettbutikker utenfor EU.
— Styr unna utenlandske nettbutikker som Amazon, Wish, Shein og Aliexpress når du kjøper bakeutstyr eller andre produkter som er i kontakt med mat og kropp. Fordi disse nettbutikkene ikke er underlagt strenge europeiske lover og regler risikerer du helsa når du handler, sier Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Det er særlig én aldersgruppe Blyverket peker på:
— Vi bekymrer oss spesielt for de yngste forbrukerne som handler mye på utenlandske nettsteder, sier hun.
Får mange tilbakemeldinger fra forbrukere
Det er ikke bare helsa man risikerer når man kjøper saker og ting fra utenlandske nettbutikker, understreker Blyverket. Du gambler også med både tid og penger når du drar kortet på verdensveven.
— Forbrukerrådet snakker ofte med frustrerte forbrukere som får skyhøye tollregninger, produkter som ikke lever opp til forventningene og upraktiske returneringsordninger etter å ha kjøpt elektronikk, klær, kjøkkenutstyr og annet fra utenlandske nettbutikker, sier Blyverket.
For det er lett å la seg lure: Mange utenlandske nettbutikker «kler seg ut» som norske. Les mer om det her: Advarer mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt