I Norge har vi mange møller. Noen produsere kun for til dyr, mens andre produserer mel og kornprodukter. De største møllene her til lands er Mølleren og Regal. Men det er mange andre små møller som produsere fantastiske produkter. Under har jeg funnet fram til en god del møller og link til nettsiden deres.

Holli mølle

Trygve Nesje etablerte i 2007 Holli Mølle på familiegården i Spydeberg i Østfold. I familien på morssiden var det drevet møllevirksomhet i mange hundre år opp til slutten av 1700-tallet. Driftsbygningen på gården ble bygget om og huser i dag kornmottak, tørke, avskallings- og renseanlegg, steinkverner, pakkeanlegg, lager og kontor.

Da Holli Mølle startet opp, lærte vi håndtverket av andre steinmøllere både fra inn- og utland. På den måten er vi en viktig kunnskapsbærer, der vi tar vare på og utvikler steinmalingsteknikken.

. Fra Møllebutikken omsettes Hurum Mel og kvalitetsproduktene Skjåkmjøl/Skjåkgryn (bygg), samt varer til landbruk og husholdning.

Sigdal mølle

Sigdal Mølle eies og drives av økologiske bønder. Vi er som første selskap i Norge godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter. Vi arbeider for at bønder og forbrukere skal få muligheten til å nyte et mangfold av klassiske kornsorter også i fremtiden.

På mølleanlegget vårt i Sigdal maler vi kornet med steinkvern, og vår dyktige møller bruker årevis med erfaring og kunnskap til å male melet akkurat slik det skal være. Landsorter, kulturkorn eller opprinnelige kornsorter har det til felles at bønder over hele verden gjennom tusener av år har valgt ut det beste kornet eller de beste aksene, med de aller beste egenskapene. Ingen kan hevde å eie retten til dette plantematerialet. Det er vår felles arv. Noen av kornsortene har eksepsjonelt gode egenskaper både for bonden som dyrker dem og for oss som nyter dem.

Tøsse mølle, Osterøy

Tøsse Mølle ble etablert i 1866. Da klarte Løytnant Wollert Ludvig Hille å sikre store vannrettigheter på Osterøy. Dermed var grunnlaget for å kunne starte en kornmølle på Tyssebotnen.  

Allerede i 1906 begynte Tøsse Mølle å produsere havregryn. Gjennom flere generasjoner er kunnskapen videreutviklet, og i dag produseres håndverks-havregryn av ypperste kvalitet. Havregrynene fra Tøsse Mølle var markedsledende under merket BJØRN Havregryn frem til 1995.  Da overtok Orkla merket BJØRN og flyttet produksjonen til Moss. 

Fra 1998 startet Tøsse Mølle opp produksjon av havregryn igjen – nå under merket TØSSE Havregryn.

Tøsse Mølle er en ren havremølle som har spesialbygget maskiner for å kunne lage de beste havregrynene på en skånsom måte.  Andre møller benytter en industriell metode med fokus på effektivitet og volum – som kan gå ut over smak og kvalitet.   

Regal

Består av 2 møller. En i Moss:  “mølla i Moss” som de fleste kjenner den som –  har “alltid” vært her. Aktiviteter rundt Morseeleven kan relateres tilbake til 1400 tallet. Antagelig er kverndrift opprinnelsen til Moss by. Disse små familiekverne, på de meste 15 stk, lå langs Morseelva og kvernet mel på steiner. Den andre er Bjølsen Valsemølle som ble etablert av Brukseier G. Martinsen den 1. Mars 1884. Da den ble etablert, lå den som en fjern utkant av Oslo by sammen flere andre industrianlegg langs Akerselva. Beliggende ved Akerselvas største foss, ble den første bygningene reist i 1885.  Møllehistorien langs Akerselva er imidlertid dokumentert helt tilbake til 1220, da Hovedøyklosteret drev ”maling av korn for egen regning”

uket.

Mølleren

Norgesmøllene AS er et norskeid selskap, etablert for over 150 år siden. Vi er i dag en av landets ledende næringsmiddelbedrifter innenfor korn og melbaserte produkter. Under våre merkevare Møllerens og Urkraft selger vi produkter i dagligvare, til bakerier, storhusholdning og på industrimarkedet.

Aksjeselskapet Norgesmøllene ble opprettet i 1995, gjennom en sammenslåing av tre møller. I 2003 kjøpte Felleskjøpet Øst Vest (nå Felleskjøpet Agri) Norgesmøllene, og solgte i 2005 deler av aksjeposten til Stiftelsen Fritt Ord.

Hurum mølle

Hurum Mølle er en 101 år gammel familiebedrift som i rundt 25 år har produsert mel på et fleksibelt mølleanlegg for fortrinnsvis økologiske og biodynamiske mølleverandører rundt om i landet. Fra 2018 har mølla produsert lokalt mel under varemerket Hurum Mel, med korn dyrket på Værby gård. Hurum Mølle samarbeider med baker Fredrik Lønne i Harmoni Håndverkbakeri, samt andre bakere og hjemmebakere for å sikre at melet holder best mulig kvalitet og har gode bakeegenskaper. Tilbakemeldinger fra alle melkunder er også viktig for oss.

Mølla driver også kornmottak og selger driftsmidler til landbr

Kvelde mølle

Kvelde har hatt steinmølle tilbake til 1300-tallet. En kvernkall står nevnt i røde boka underlagt den gamle katolske Kvelde kirke. Kvernkallen stod trolig i Musebekken, bak dagens mølle som drev møller opp til 1916. I 1916 ble Kvelde Mølle flyttet inn i dagens bygning med overgang til den nye teknologien elektrisitet. Kvelde Mølle er en tradisjonsrik bygdemølle og vi sverger fortsatt til å steinmale melet. Steinmaling gir en viktig forskjell på mel og bakeverk. Kvelde mølle ligger i frodige Lågendalen og tilbyr melprodukter av høy kvalitet.

I over 4000 år har korn vært dyrket i Lågendalen – kjent som et av Norges beste områder for dyrking av korn.

Stangeland mølle

I 1846 fikk vi vann på havremølla. I dag driver tre av oss i 4. og 5. generasjon videre i tippoldefars ånd. Ikke så stort, men skikkelig. Råvarer fra øverste hylle. Høyest mulig næringsverdi i produktene.

Marianne har produksjon og innkjøp som sin viktigste oppgave. Hun er utdannet mølletekniker, Norges eneste kvinnelige sådan, fra Sveits og har praksis fra store møller i alpelandet og Tyskland.
Marianne er Stangeland Mølles utenriksminister – og er stadig på farten for å knytte nye kontakter og få nye impulser.

Far Øyvind er daglig leder og med på alt. Han møter kunder og leverandører, kontrollerer produksjon og pakkelinje og hjelper til med å lesse og losse biler. Øyvind er der det skjer!

Ordensmennesket Hege styrer kontoret. Hun sørger for at bestillingene er i orden, logistikken går som den skal, fakturerer og er brannvern-leder. Slår du på tråden eller sender oss en mail, er som regel Hege i den andre enden.